Rolada ziemniaczana
  • 60 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr - 1 opakowanie
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • jajka ugotowane na twardo - 5 sztuk
  • marchew - 1 sztuka
  • surowe jajko - 1 sztuka
  • starty żółty ser - 100 gramów
  • mąka - 2 łyżki
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • masło - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
  2. Zetrzyj jajka na tarce. Dodaj do ziemniaków razem z mąką, natką pietruszki, serem żółtym. Wymieszaj wszystko razem.
  3. Dopraw przyprawą Knorr oraz pieprzem i ponownie wymieszaj.
  4. Obierz marchewkę i zetrzyj na grubych oczkach, podsmaż na maśle.
  5. Z masy ziemniaczanej uformuj placek, posyp z wierzchu bułką tartą, nałóż marchewkę.
  6. Całość zawiń w rulon i przełóż do wysmarowanej masłem formy. Z góry posmaruj surowym jajkiem, posyp startym żółtym serem, polej stopionym masłem i zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
  7. Sos pieczarkowy z cebulką Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu. Roladę ziemniaczana podawaj z sosem.