Roladki drobiowe ze szpinakiem w sosie serowym
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • szpinak mrożony - 150 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • ryż - 150 gramów
  • groszek mrożony - 1 szklanka
  • masło - 2 łyżeczki
  • olej - 2 łyżki
  • ser lazur - 50 gramów
  • mleko - 100 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 szczypta
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotować z kostką Rosół z kury Knorr, dodać ryż i gotować aż ryż będzie dobry, ale nie rozgotowany. Pod koniec gotowania, na 2-3 minuty wrzucić mrożony groszek. Odcedzić i odstawić pod przykryciem. Na patelni na maśle zeszklić posiekaną cebulkę i wymieszać z ryżem.
  2. Na patelnie zeszklić drugą posiekaną cebulę, dodać szpinak i smażyć na małym ogniu do rozmrożenia. Odstawić do ostrygnięcia. Doprawić czosnkiem w mini kostkach Knorr.
  3. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i podzielić na 2 kawałki. Rozbić uważając by mięso nie porwało się. Oprószyć przyprawą do kurczaka Knorr i czosnkiem w mini kostkach Knorr. Na każdy kawałek kłaść łyżkę szpinaku. Zwijać w roladki i spinać je z wykałaczkami. Smażyć na oleju na rumiano.
  4. W rondelku podgrzać mleko, dodać pokrojony w mniejsze kawałki ser i podgrzewać do jego rozpuszczenia. Sosem polewać roladki. Podawać z ryżem.