Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku

14


Łatwe


40 min.


6 os.

Składniki
Przyprawa do grilla pikantna Knorr2 łyżki
bakłażan2 sztuki
sól2 łyżki
główka czosnku2 sztuki
szpinak200 gramów
serek Philadelphia 100 gramów
ser gorgonzola 100 gramów
suszone pomidory100 gramów
orzechy włoskie100 gramów
natka pietruszki1 pęczek
bazylia1 pęczek
oliwa z oliwek3 łyżki
krem z octu balsamicznego do podania
Przygotowanie
Krok 1
Bazylię i natkę pietruszki posiekaj, suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj kapary, a orzechy upraż na suchej patelni i z lekka je rozkrusz. Liście szpinaku zanurz na chwilę we wrzącej wodzie i osusz, układając je na papierowych ręcznikach.
Krok 2
Główki czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na 20 minut lub ułóż na grillu i grilluj, póki nie zrobią się w środku miękkie. Upieczony czosnek odstaw na bok, aby wystygł, a następnie obierz go z łupin. Czosnek i oba sery umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij, aby powstała jednolita pasta. Pastę połącz z posiekanymi ziołami, orzechami, kaparami i suszonymi pomidorami.
Krok 3
Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry, obficie oprósz solą i odstaw na 10 minut, aby puściły sok. Po tym czasie wypłucz je pod zimną wodą, usuwając sól, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Bakłażany oprósz przyprawą do pikantnego grilla, nada ona potrawie wyrazistego smaku.
Krok 4
Zamarynowane bakłażany grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 5
Bakłażany ułóż na desce i na każdy plaster nałóż liście szpinaku oraz grubą warstwę pasty z czosnku i sera. Całość dokładnie zroluj i zabezpiecz wykałaczką. Gotowe roladki ułóż na talerzu i polej oliwą i kremem balsamicznym.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl