Roladki z bakłażana
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe - 400 gramów
  • bakłażan - 2 sztuki
  • Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr - 1 opakowanie
  • pomidory z puszki - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • ser żółty - 120 gramów
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana dokładnie umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Każdy z nich usmaż na patelni grillowej.
  2. Cebulę oraz czosnek posiekaj. Podsmaż z mięsem mielonym przez około 8 minut.
  3. Do mięsa dodaj posiekane pomidory z puszki razem z sokiem, Fix Knorr oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś, aż zgęstnieje.
  4. Gotowy farsz wymieszaj z połową startego sera i odstaw, aby lekko ostygł i zgęstniał.
  5. Tak przygotowany farsz nakładaj na plastry bakłażana i zwijaj je w ruloniki. Możesz dodatkowo spiąć każdy z nich wykałaczką. Gotowe ruloniki układaj w naczyniu żaroodpornym.
  6. Całość posyp pozostałym serem i piecz przez 15 minut w 180 °C. Potrawa doskonale smakuje na gorąco oraz na zimno jako zakąska.