Roladki z ciasta francuskiego

49


Łatwe


45 min.


8 os.

Składniki
cebula1 sztuka
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
szpinak mrożony 200 gramów
szynka gotowana50 gramów
pieprz cayenne2 szczypty
ciasto francuskie1 opakowanie
bułka tarta3 łyżki
jajka2 sztuki
wino białe150 mililitrów
oliwa20 mililitrów
starty ser żółty50 gramów
ciasto spring Rolls4 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr wymieszaj dokładnie z winem. Jajka roztrzep w miseczce. Cebulę i szynkę pokrój w cienkie paski i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj rozmrożony szpinak i wymieszaj razem. Całość zalej winem z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr i gotuj przez chwilę, aż płyn odparuje. Wystudź.
Krok 2
Do wystudzonego szpinaku dodaj starty ser, tartą bułkę oraz pieprz cayenne i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Na stole rozłóż płaty ciasta spring Rolls w jednym rzędzie tak, aby zachodziły na siebie 2-3 centymetry – zakładki posmaruj jajkiem.
Krok 4
Na tak przygotowany płat nałóż farsz po całej długości, a następnie posmaruj jajkiem jeden z dłuższych boków ciasta i zwiń roladę. Oba końce podwiń pod spód. Płat ciasta francuskiego rozwałkuj na grubość 2 milimetrów i posmaruj jajkiem. Ułóż na nim przygotowaną wcześniej roladę. Całość zawiń w ciasto francuskie.
Krok 5
Gotową roladę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i posmaruj jajkiem. Zapiekaj w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut. Po upieczeniu krój w 2-3 centymetrowe kawałki, podawaj z różnego rodzaju dipami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl