Roladki z ciasta francuskiego
  • 45 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • szpinak mrożony - 200 gramów
  • szynka gotowana - 50 gramów
  • pieprz cayenne - 2 szczypty
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • wino białe - 150 mililitrów
  • oliwa - 20 mililitrów
  • starty ser żółty - 50 gramów
  • ciasto spring Rolls - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr wymieszaj dokładnie z winem. Jajka roztrzep w miseczce. Cebulę i szynkę pokrój w cienkie paski i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj rozmrożony szpinak i wymieszaj razem. Całość zalej winem z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr i gotuj przez chwilę, aż płyn odparuje. Wystudź.
  2. Do wystudzonego szpinaku dodaj starty ser, tartą bułkę oraz pieprz cayenne i dokładnie wymieszaj.
  3. Na stole rozłóż płaty ciasta spring Rolls w jednym rzędzie tak, aby zachodziły na siebie 2-3 centymetry – zakładki posmaruj jajkiem.
  4. Na tak przygotowany płat nałóż farsz po całej długości, a następnie posmaruj jajkiem jeden z dłuższych boków ciasta i zwiń roladę. Oba końce podwiń pod spód. Płat ciasta francuskiego rozwałkuj na grubość 2 milimetrów i posmaruj jajkiem. Ułóż na nim przygotowaną wcześniej roladę. Całość zawiń w ciasto francuskie.
  5. Gotową roladę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i posmaruj jajkiem. Zapiekaj w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut. Po upieczeniu krój w 2-3 centymetrowe kawałki, podawaj z różnego rodzaju dipami.