Roladki z piersi indyka
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z indyka - 600 gramów
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 3 łyżki
  • marchew - 200 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • suszona żurawina - 100 gramów
  • winiak - 0.5 szklanek
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • pieprz
  • oliwa
  • masło - 4 łyżki
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

  1. Marchew zetrzyj na tarce. Żurawinę namocz w winiaku. Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni na 2 łyżkach masła. Dodaj marchew, odsącz żurawinę i dodaj je do warzyw. Duś do momentu, kiedy zmiękną, po czym dopraw pieprzem i odrobiną soli do smaku. Winiak z moczenia żurawiny zachowaj do sosu.
  2. Plastry piersi z indyka lekko rozbij i oprósz przyprawą do kurczaka Knorr.
  3. Na plastrach mięsa ułóż farsz warzywny, całość zwiń i zepnij wykałaczkami.
  4. Rozgrzej na patelni oliwę. Obsmaż roladki, dodając na końcu 2 łyżki masła.
  5. Zlej z patelni nadmiar tłuszczu, wlej winiak i śmietanę. Duś pod przykryciem przez około 15 minut, przekręcając mięso.