Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami podane z kolorową kaszą jaglaną i surówką z marchewki
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • surowe mięso z piersi kurczaka - 480 gramów
  • pieczarki - 180 gramów
  • kasza jaglana (sucha) - 120 gramów
  • czerwona papryka - 80 gramów
  • żółta papryka - 80 gramów
  • por - 60 gramów
  • cukinia - 100 gramów
  • mała marchewka - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 2 łyżeczki
  • Flora ProActiv Mocne Kości z witaminą D - 8 łyżeczek
  • surówka
  • marchewka - 4 sztuki
  • żurawina suszona - 4 łyżeczki
  • sok z mandarynki - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyj, dokładnie osusz. Mięso rozbij cienko tłuczkiem. Rozbite płaty mięsa oprósz świeżo mielonym pieprzem. Pieczarki zatrzyj na drobnej tarce jarzynowej. Rozgrzej patelnię, przełóż na nią pieczarki, podlej łyżką wody i podduś do całkowitego odparowania wody. Przestudzone pieczarki wymieszaj z 4 łyżeczkami Flory ProActiv Mocne Kości z witaminą D. Pieczarki połóż na rozbitych płatach mięsa i zwiń w roladki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż roladki na złoty kolor, a następnie przykryj patelnię przykrywką i podduś mięso.
  2. Kaszę jaglaną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj pozostałe 4 łyżeczki margaryny Flora ProActiv Mocne kości z witaminą D.
  3. Paprykę, pora, cukinię i marchewkę pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż na patelnię, wlej łyżkę wody, przykryj pokrywką i chwilę podduś, żeby warzywa były al dente. Do warzyw dodaj kaszę jaglaną, dokładnie wymieszaj, na koniec posyp natką pietruszki.
  4. Przygotuj surówkę: Marchewkę zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej, dodaj sok z mandarynki i żurawinę. Dokładnie wymieszaj.
  5. Roladki z kurczaka podawaj z kolorową kaszą jaglaną oraz surówką z marchewki.