Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami podane z kolorową kaszą jaglaną i surówką z marchewki

9


Średnie


35 min.


4 os.

Składniki
surowe mięso z piersi kurczaka480 gramów
pieczarki180 gramów
kasza jaglana (sucha)120 gramów
czerwona papryka80 gramów
żółta papryka80 gramów
por60 gramów
cukinia100 gramów
mała marchewka2 sztuki
natka pietruszki2 łyżeczki
Flora ProActiv Mocne Kości z witaminą D8 łyżeczek
Surówka:
marchewka4 sztuki
żurawina suszona4 łyżeczki
sok z mandarynki4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Pierś z kurczaka umyj, dokładnie osusz. Mięso rozbij cienko tłuczkiem. Rozbite płaty mięsa oprósz świeżo mielonym pieprzem. Pieczarki zatrzyj na drobnej tarce jarzynowej. Rozgrzej patelnię, przełóż na nią pieczarki, podlej łyżką wody i podduś do całkowitego odparowania wody. Przestudzone pieczarki wymieszaj z 4 łyżeczkami Flory ProActiv Mocne Kości z witaminą D. Pieczarki połóż na rozbitych płatach mięsa i zwiń w roladki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż roladki na złoty kolor, a następnie przykryj patelnię przykrywką i podduś mięso.
Krok 2
Kaszę jaglaną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj pozostałe 4 łyżeczki margaryny Flora ProActiv Mocne kości z witaminą D.
Krok 3
Paprykę, pora, cukinię i marchewkę pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż na patelnię, wlej łyżkę wody, przykryj pokrywką i chwilę podduś, żeby warzywa były al dente. Do warzyw dodaj kaszę jaglaną, dokładnie wymieszaj, na koniec posyp natką pietruszki.
Krok 4
Przygotuj surówkę: Marchewkę zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej, dodaj sok z mandarynki i żurawinę. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Roladki z kurczaka podawaj z kolorową kaszą jaglaną oraz surówką z marchewki.
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-MiroszPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl