Roladki z polędwiczek
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 800 gramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
  • średnie oscypki - 4 sztuki
  • śliwki suszone bez pestek - 200 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 100 mililitrów
  • musztarda Dijon - 2 łyżki
  • cebula - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokrój w plastry, przesmaż na dwóch łyżkach Ramy Smaż jak szef kuchni i odstaw na bok do ostygnięcia.
  2. Mięso umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Delikatnie nacinając po długości, mięso rozetnij na jeden płat. Nałóż na niego folię spożywczą i rozbij na grubość 5 mm.
  3. Przyprawę do wieprzowiny Knorr wymieszaj z czterema łyżkami Ramy Smaż jak szef kuchni i posmaruj nią rozbity płat mięsa. Przyprawa zapewni roladkom odpowiednio wyrazisty smak.
  4. Weź spory kawałek foli aluminiowej, również posmaruj go z wierzchu marynatą, ułóż na niej rozbity płat mięsa i posmaruj go kilkoma łyżkami musztardy. Na mięso nałóż kawałki sera, śliwkę i cebulę.
  5. Brzegi mięsa zawiń do środka. Całość dość ściśle zroluj, zawijając w folię aluminiową.
  6. Gotowe roladki wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 15 minut. Tak przygotowane mięso będzie soczyste w środku. Po tym czasie roladki rozwiń na folii i pokrój na centymetrowej grubości plastry. Podawaj z kaszą gryczaną lub ziemniakami.