Roladki z rostbefu ze szparagami
  • 40 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Truskawkowy Knorr - 2 opakowania
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek
  • cytryna - 1 sztuka
  • zielone szparagi - 1 pęczek
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • wołowina, np. rostbef - 200 gramów
  • rukola - 200 gramów
  • mozzarella - 200 gramów
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • bazylia - 1 pęczek
  • cykoria - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Rostbef oprósz przyprawą do mięsa, dodaj oliwę. Mięso przesmaż chwilę na rozgrzanej patelni z obu stron, następnie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie mięso wystudź, pokrój w cienkie plasterki.
  2. Szparagi oczyść z szypułek, odetnij około 5 cm od końca. Gotuj w wodzie z cukrem i solą przez 2 – 3 minuty, a po tym czasie wystudź i pokrój w kawałki o długości ok. 8 cm. Ser mozzarella pokrój w plastry, a następnie przetnij na pół, suszone pomidory także przetnij na pół.
  3. W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek i sos sałatkowy. Do powstałego sosu dodaj rukolę i szparagi. Dokładnie wymieszaj.
  4. Na plastrach rostbefu ułóż trochę sałaty, kawałek szparaga, kawałek sera mozzarella, połówkę suszonego pomidora i całość dość ściśle zroluj. Roladki z rostbefu ułóż na liściach cykorii i rozłóż je na okrągłym talerzu, układając sałatkę wokół talerza.