| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Filety skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, wstaw na 60 minut do lodówki. |
| Krok 2 |
| Dymkę posiekaj. Każdy filet posmaruj chrzanem, posyp dymką, przykryj plasterkiem słoniny, zwiń i zepnij wykałaczką. |
| Krok 3 |
| Ułóż w rondlu, zalej bulionem, gotuj około 20 minut na małym ogniu. |
| Krok 4 |
| Łyżką cedzakową przełóż na półmisek i trzymać w cieple. |
| Krok 5 |
| Z masła i mąki zrób jasną zasmażkę, rozprowadź z wystudzonym wywarem z ryby, dopraw solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu do czasu, gdy sos zgęstnieje. |
| Krok 6 |
| Łososia pokrój drobno. Ryby polej sosem i posyp łososiem. |