Roladki z tołpygi

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • wędzony łosoś - 50 gramów
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • bulion - 1 szklanka
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • dymka - 1 pęczek
  • słonina - 4 ziarna
  • tarty chrzan - 2 łyżki
  • tołpyga filety - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Filety skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, wstaw na 60 minut do lodówki.
  2. Dymkę posiekaj. Każdy filet posmaruj chrzanem, posyp dymką, przykryj plasterkiem słoniny, zwiń i zepnij wykałaczką.
  3. Ułóż w rondlu, zalej bulionem, gotuj około 20 minut na małym ogniu.
  4. Łyżką cedzakową przełóż na półmisek i trzymać w cieple.
  5. Z masła i mąki zrób jasną zasmażkę, rozprowadź z wystudzonym wywarem z ryby, dopraw solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu do czasu, gdy sos zgęstnieje.
  6. Łososia pokrój drobno. Ryby polej sosem i posyp łososiem.