ROLADKI ZE SZPINAKIEM
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kotlet schabowy - 4 sztuki
  • pieczarki - 4 sztuki
  • szpinak mrożony w kulach - 4 sztuki
  • mozarella kulki - 2 sztuki
  • czosnek - ząbki - 2 sztuki
  • jajko - 2 sztuki
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • margaryna - 1 sztuka
  • masło - 1 łyżka
  • Przyprawa do karkówki Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić. Każdy oprószyć Przyprawą do karkówki Knorr i odstawić na min. 1 godzinę.
  2. Masło roztopić na patelni, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę przesmażyć. Dodać poszatkowane pieczarki, dusić ok 10 minut, dorzucić szpinak i mieszając trzymać na gorącej patelni jakieś 5 minut.
  3. Każdego kotleta posmarować na całej długości szpinakiem i ułożyć pokrojoną mozzarellę. Ciasno zwinąć, w razie potrzeby użyć wykałaczki w celu mocnego spięcia. Roladki obtoczyć kolejno w roztrzepanym jajku, bułce i jeszcze raz w jajku. Piec na rozgrzanej margarynie ok 5 minut z każdej strony.