| |||||||||
| Składniki | ||
| pieprz | ||
| sól | ||
| mleko | 0.5 szklanek | |
| mąka | 2 łyżki | |
| masło | 35 gramów | |
| cykoria | 4 sztuki | |
| szynka gotowana | 4 plastry | |
| utarty ser gouda | 100 gramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Przez 3 minuty wycięte w głąb cykorie blanszuj w osolonym wrzątku. Po tym czasie przelej je wodą i osącz. |
| Krok 2 |
| Roztop masło na patelni dodaj mąki i podsmażaj je dolewaj mleka. |
| Krok 3 |
| Rozpuść ser na małym ogniu i dodaj go dosypując soli i pieprzu. |
| Krok 4 |
| Szynką owiń cykorię i poukładaj na brytfance. |
| Krok 5 |
| Przed włożeniem do piekarnika polej je sosem serowym i piec przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. |
| Autor: pasibrzuch |