Rolady zawijane ze schabu z grzybami
  • 90 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • kotlety ze schabu grube bez kości - 3 sztuki
  • Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr - 1 sztuka
  • wędzony boczek paski po 1 cm - 3 sztuki
  • razowiec-skórka- paski po 1 cm - 3 sztuki
  • mały korniszon - 1 sztuka
  • kapelusze suszonych grzybów - 10 sztuk
  • ostra musztarda - 3 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • papryka mielona - 1 szczypta
  • cebula duża - 3 sztuki
  • olej - 4 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • woda - 3 szklanki
  • słodka śmietanka 18 % - 0.3 szklanek
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr - 1 łyżka
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 0.5 sztuk
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 sztuka
  • Zasmażka błyskawiczna ciemna Knorr - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby namoczyć, a potem pokroić w paseczki.
  2. Kotlety trzeba przygotować do robienia rolad spłaszczając je i rozklepując je. Każdy kotlet polać odrobiną oleju, posmarować musztardą, posypać pieprzem, papryką i majerankiem.
  3. Farsz rolady stanowi kawałek skórki razowca, korniszona, suszonego grzybka, wędzonego boczku. Zwinąć rolady tak jak klasyczne rolady wołowe (śląskie). Obwiązać nicią.
  4. Oprószyć papryką, majerankiem i skropić Delikatem w płynie. Rozgrzać olej masłem. Obsmażyć rolady na rumiano. Włożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia, pokrojonymi drobno cebulami, grzybami, Bulionetką i Bulionem grzybowym. Wlać wodę. Dusić z 1 godzinę z lekko uchyloną pokrywką.
  5. Kiedy zrazy są już dobre, a sos się zagotuje - usunąć nici z rolad i przełożyć mięso z powrotem do garnka, doprawić sos do smaku pieprzem, mini kostką Smażona Cebulka, Delikatem, mieloną papryką. Wlać śmietankę. Zagęścić sos błyskawiczną zasmażką ciemną.