Rosół z kulkami

Składniki:

  • olej - 4 łyżki
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • pieprz
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • sól
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • skrzydełka kurczaka - 500 gramów
  • starty żółty ser - 50 gramów
  • mrożona włoszczyzna - 0.5 opakowań
  • mielone mięso z kurczaka - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę zeszklij na oleju, następnie zalej 1,5 litra wody.
  2. Włóż skrzydełka, liścia laurowego i ziele angielskie. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj 45 minut.
  3. Wyjmij skrzydełka, oddziel mięso od kości i włóż do zupy. Mielone wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i natką.
  4. Formuj małe kulki i wkładaj do wrzącej zupy. Gotuj 20 minut, posyp serem.