Rosół z kulkami

Składniki:

  • olej - 4 łyżki
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • skrzydełka kurczaka - 0.5 kilogramów
  • starty żółty ser - 5 dekagramów
  • mrożona włoszczyzna - 0.5 opakowań
  • posiekana natka - 1 łyżka
  • mielone mięso z kurczaka - 30 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę zeszklij na oleju. Wlej 1.5 litra wody.
  2. Włóż skrzydełka, liść laurowy i ziele angielskie. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj 45 minut.
  3. Wyjmij skrzydełka, oddziel mięso od kości i włóż do zupy.
  4. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i natką. Formuj małe kulki i wkładaj do wrzącej zupy.
  5. Gotuj 20 minut, a przed podaniem posyp serem.