Rosół z kurczaka z makaronem
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udko kurczaka (ok. 200 g) - 1 sztuka
  • Bulionetka drobiowa Knorr
  • marchewka (ok. 150 g) - 1 sztuka
  • pietruszka z natką (ok. 80 g) - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • łodyga selera naciowego z liśćmi (ok. 60 g) - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • mąka - 200 gramów
  • woda - 1.1 litrów
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj wraz z dzieckiem domowy makaron: na stolnicy połącz mąkę, jajko i około 100 mililitrów wody.
  2. Pozwól dziecku wszystko wymieszać i pomóż zagniatać ciasto na jednolitą masę.
  3. Rozwałkuj je na grubość około 2 milimetrów. Rozwałkowane ciasto najpierw pokrój w pasy tej samej grubości, a następnie w cienkie paski.
  4. Dokładnie umyj, obierz i pokrój warzywa. Do garnka wrzuć udko kurczaka wraz z warzywami. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Przygotowany makaron gotuj we wrzącej wodzie około 5 minut. Wrzuć bulionetkę Knorr i zalej 1 litrem wody. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku pieprzem i odrobiną soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Podawaj z wcześniej przygotowanym domowym makaronem.