Roszponka z indykiem, truskawkami i serem pleśniowym w migdałach
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczka z indyka lub pierś - 200 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 100 mililitrów
  • roszponka - 1 opakowanie
  • winogrona - 20 sztuk
  • truskawki - 20 sztuk
  • ser pleśniowy camembert - 1 sztuka
  • migdały w płatkach - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • dressing balsamiczny:
  • ocet balsamiczny - 20 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 30 mililitrów
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • czosnek posiekany, ząbek - 0.5 sztuk
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  2. Mięso usmaż na złoty kolor, odstaw a następnie pokrój w kostkę.
  3. Przygotuj dresing balsamiczny: w słoiczku połącz ocet, oliwę, musztardę, posiekany czosnek, cukier oraz sól. Słoiczek zakręć szczelnie i wstrząśnij kilkakrotnie, aby składniki sosu połączyły się.
  4. Ser pokrój w nieduże trójkąty, oprósz mąką zanurz w roztrzepanym jajku a następnie obtocz w migdałach. Opanierowany ser usmaż na złoty kolor na Ramie.
  5. Sałatę umyj, osusz a następnie ułóż na talerzu. Truskawki oraz winogrona pokrój na połówki i również ułóż na talerzu. Polej przygotowanym sosem balsamicznym, dodaj pokrojone mięso indyka oraz zrumieniony ser. Sałatkę podawaj z pieczywem.