Roszponka ze smażonym tofu
  • 15 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • roszponka - 5 dekagramów
  • pomidorki cherry czerwone - 10 sztuk
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • tofu naturalne - 10 dekagramów
  • olej rzepakowy
  • biały ocet winny - 1 łyżka
  • sól do smaku - 1 sztuka
  • pieprz - 1 sztuka
  • miód
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kostkę rosołową kruszymy, mieszamy z 5-6 łyżkami oleju rzepakowego. Tofu kroimy w średnią kostkę i obtaczamy w przygotowanej paście, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.
  2. Roszponkę przebieramy, dokładnie płuczemy, osuszamy. Dodajemy umyte i pokrojone na ćwiartki lub połówki cherry. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, dorzucamy do pozostałych składników. 3 łyżki oleju mieszamy z octem winnym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem. Sosem polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Posypujemy podsmażonym tofu. Podajemy od razu po przygotowaniu.