Rote Gruetze –słodki sos

Składniki:

  • sok owocowy - 1 szklanka
  • cukier - 2 łyżki
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • wino - 50 mililitrów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mrożone owoce wrzuć do rondelka zalej sokiem i winem. Podgrzej aż do zagotowania, dodaj mąkę ziemniaczaną. Najlepiej rozpuść ją wcześniej w ciepłym soku, nie powstaną wtedy grudki.
  2. Gotuj kilka minut, dorzuć cukier, cukier waniliowy według uznania. Jeżeli sos jest za gęsty dolej odrobinę wody lub soku - sos powinien mieć konsystencję rzadkiego kisielu.
  3. Rote Gruetze możesz podawać do wszystkich dań na słodko. Wyśmienicie smakuje z kisielem, budyniem, słodkimi kluskami i naleśnikami. W wersji dla dzieci alkohol zastąp odrobiną gęstego, domowego soku owocowego lub łyżeczką konfitur.