Rote Gruetze –słodki sos

1


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
cukier2 łyżki
mąka ziemniaczana1 łyżka
wino50 mililitrów
cukier wanilinowy1 opakowanie
sok owocowy1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Mrożone owoce wrzuć do rondelka zalej sokiem i winem. Podgrzej aż do zagotowania, dodaj mąkę ziemniaczaną. Najlepiej rozpuść ją wcześniej w ciepłym soku, nie powstaną wtedy grudki.
Krok 2
Gotuj kilka minut, dorzuć cukier, cukier waniliowy według uznania. Jeżeli sos jest za gęsty dolej odrobinę wody lub soku - sos powinien mieć konsystencję rzadkiego kisielu.
Krok 3
Rote Gruetze możesz podawać do wszystkich dań na słodko. Wyśmienicie smakuje z kisielem, budyniem, słodkimi kluskami i naleśnikami. W wersji dla dzieci alkohol zastąp odrobiną gęstego, domowego soku owocowego lub łyżeczką konfitur.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl