Rozbef po Tyrolsku

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • pieprz
  • śmietana - 100 mililitrów
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • sól
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • oliwa - 4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • rostbef - 500 gramów
  • suszone grzybki - 20 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Rostbef dokładnie umyj i zdejmij błonę. Pokrój w plastry i lekko rozbij. Natrzyj solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
  2. W rondlu rozgrzej oliwę. Obsmaż na niej mięso z obu stron, na złoty kolor. Wyjmij i przełóż w ciepłe miejsce.
  3. Grzyby dokładnie umyj, namocz w letniej wodzie i ugotuj do miękkości. Pokrój w paski.
  4. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu zeszklij pokrojoną w księżyce cebulę. Dodaj grzyby, natkę pietruszki i obsmażone wcześniej mięso.
  5. Zalej śmietaną wymieszaną dokładnie z koncentratem pomidorowym. Całość dusić na wolnym ogniu, do momentu gry mięso będzie miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.