Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero
  • 140 minut
  • 10 osób
  • Trudne

Składniki:

  • rozbef w jednym kawałku z tłuszczem na wierzchu - 2 kilogramy
  • Przyprawa do karkówki z grilla Knorr - 2 opakowania
  • musztarda Dijon - 1 łyżka
  • frytki z batatów
  • bataty (słodkie ziemniaki) - 4 sztuki
  • syrop klonowy - 50 mililitrów
  • gałązka rozmarynu - 3 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 3 łyżki
  • dip habanero
  • Majonez Hellmann's Babuni - 2 łyżki
  • pestki z dyni - 50 gramów
  • papryczki habanero wędzone z puszki - 2 sztuki
  • ciecierzyca z puszki - 100 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • limonka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej grilla. Mięso osusz, oprósz dokładnie przyprawą Knorr i natrzyj musztardą. Ułóż bezpośrednio na ruszcie mocno rozgrzanego grilla.
  2. Mięso obsmaż ze wszystkich stron, a następnie ułóż na metalowej tacce z rantem tak aby wszystko, co wytopi się z mięsa, zostało na tacce. Całość ustaw na grillu. Obok umieść pojemnik z namoczonymi wcześniej wiórami drewna. Grilluj pod przykryciem przez około 2 godziny, przekręcając mięso co jakiś czas. Wióry powinny się tlić, delikatnie wędząc mięso. Temperatura mięsa wewnątrz powinna wynosić 60 °C.
  3. W międzyczasie przygotuj frytki z batatów. Pieprz rozkrusz w moździerzu, z grubsza posiekaj rozmaryn i oba składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Dodaj syropu klonowego.
  4. Bataty obierz, pokrój w grube plastry i dodaj do marynaty.
  5. Frytki grilluj razem z mięsem przez około 10-15 minut bezpośrednio na ruszcie, tak aby cukier z syropu skarmelizował się na powierzchni. Bataty po upieczeniu powinny być miękkie.
  6. Przygotuj dip. Pestki dyni upraż na suchej patelni, obierz czosnek, posiekaj kolendrę, wyciśnij sok z limonki i wypłucz pod bieżącą wodą ciecierzycę z puszki.
  7. W kielichu miksera połącz ciecierzycę, czosnek, pestki dyni, majonez i papryczki habanero razem z odrobiną sosu. Wszystko razem dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku sokiem z limonki oraz posiekaną kolendrą.