Róże karnawałowe i wiatraczki
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mąka - 250 gramów
  • żółtka - 5 sztuk
  • śmietana gęsta - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • spirytus lub ocet - 1 łyżka
  • marmolada - 4 łyżki
  • olej do smażenia - 3 szklanki
  • cukier puder - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto zagnieść, dobrze wystukać wałkiem składając kilkakrotnie. Wałkować cienko jak na makaron.
  2. Na róże karnawałowe wycinać 3 rozmiary kółeczek, nacinać dookoła jak słoneczko i sklejać po 3 odrobiną białka, dobrze i mocno dociskając środek.
  3. Na wiatraczki ciasto kroić w kwadraty o boku ok 6 cm, wszystkie rogi naciąć do środka, na środku pędzelkiem nanieść odrobinę białka, zwinąć jak wiatraczek i skleić mocno dociskając środek.
  4. Smażyć w głębokim oleju, kiedy nabiorą rumianego koloru wyjmować na papierowy ręcznik. Na środku szprycą kłaść kleks marmoladki i posypać cukrem pudrem.