Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • pomidor - 2 sztuki
  • oliwa - 3 łyżki
  • papryka - 1 sztuka
  • kasza kuskus - 40 dekagramów
  • soczewica czerwona - 1 szklanka
  • zioła - 1 szczypta
  • bulion grzybowy - 500 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie. Przełóż do garnka.
  2. Pomidory pokrój na kawałki, dodaj do garnka wraz z soczewicą, ziołami i przyprawami.
  3. Wlej bulion i gotuj przez chwilę.
  4. Paprykę pokrój w kostkę i dorzuć do zupy kilka minut przed końcem gotowania.
  5. Kaszę kuskus wrzuć do gotowej, ale wciąż gorącej zupy, by napęczniała.
  6. Zupę udekoruj ziołami.