Rozgrzewające ciasto korzenne
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajka - 3 sztuki
  • mąka - 250 gramów
  • zmielonych orzechów laskowych - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • rum - 2 łyżki
  • mielony imbir - 0.5 łyżeczek
  • mielony cynamon - 0.5 łyżeczek
  • mielone goździki - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  2. Zmielone orzechy wymieszaj z cynamonem, goździkami i imbirem.
  3. Miękką Kasię utrzyj z cukrem.
  4. Do utartej Kasi dodawaj, ciągle ubijając, jajka, na przemian z orzechami.
  5. Na koniec wsyp mąkę i wlej rum.
  6. Całość dokładnie wymieszaj.
  7. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką formy keksowej i piecz w 180 st. C około 50 minut.