Rożki Kokosowe

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • kwaśna śmietana - 0.5 opakowań
  • drożdże - 1 dekagram
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • masa
  • wiórki kokosowe - 1 szklanka
  • żółtko - 1 sztuka
  • miód - 100 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • dekoracja
  • cukier puder - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać do mąki, zmieszać z Kasią, dodać gałkę, zagnieść ciasto.
  2. Przyrządzić masę: wiórki wsypać do rondelka z rozgrzanym miodem (2-3 łyżki miodu należy wziąć tylko tyle, by połączyć wiórki w gęstą masę).
  3. Dodać żółtko, wymieszać - nie gotować.
  4. Odstawić do wystygnięcia.
  5. Z ciasta wałkować cienkie placki, wykrawać niedużą szklanką kółka.
  6. Na każde kółko nałożyć odrobinę masy kokosowej.
  7. Zlepić pierożki i piec w gorącym piekarniku (220 stopni C).
  8. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika, posypać cukrem pudrem z wanilią.