Rożki Kokosowe

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna2 szklanki
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
kwaśna śmietana0.5 opakowań
drożdże1 dekagram
gałka muszkatołowa1 szczypta
Masa:
wiórki kokosowe1 szklanka
żółtko1 sztuka
miód100 gramów
cukier waniliowy1 opakowanie
Dekoracja:
cukier puder1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać do mąki, zmieszać z Kasią, dodać gałkę, zagnieść ciasto.
Krok 2
Przyrządzić masę: wiórki wsypać do rondelka z rozgrzanym miodem (2-3 łyżki miodu należy wziąć tylko tyle, by połączyć wiórki w gęstą masę).
Krok 3
Dodać żółtko, wymieszać - nie gotować.
Krok 4
Odstawić do wystygnięcia.
Krok 5
Z ciasta wałkować cienkie placki, wykrawać niedużą szklanką kółka.
Krok 6
Na każde kółko nałożyć odrobinę masy kokosowej.
Krok 7
Zlepić pierożki i piec w gorącym piekarniku (220 stopni C).
Krok 8
Natychmiast po wyjęciu z piekarnika, posypać cukrem pudrem z wanilią.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl