Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką

76


Łatwe


40 min.


6 os.

Składniki
jajka ugotowane na twardo5 sztuk
Majonez Hellmann's Babuni5 łyżek
szynka konserwowa200 gramów
ogórki konserwowe3 sztuki
por biała część1 sztuka
groszek konserwowy100 gramów
chrzan ze śmietaną2 łyżki
szczypiorek1 pęczek
Rosół z kury Knorr1 sztuka
cykoria2 sztuki
żelatyna1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
W garnku zagotuj pół litra wody dodaj kostkę rosołową i żelatynę (około 10g). Całość mieszaj dokładnie aż żelatyna się rozpuści (uwaga nie gotuj ponownie). Wywar na koniec przecedź przez drobne sito odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Jaja zetrzyj na tarce i połącz z majonezem, odciśniętym chrzanem, pokrojonymi w kostkę ogórkami, groszkiem konserwowym oraz posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym w drobną kosteczkę porem. Całość dokładnie wymieszaj – opcjonalnie dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Krok 3
Z szynki wywiń równy rożek i umieść w nim sałatkę. Szynkę ułóż na liściu cykorii i połóż na talerzu. Całość wstaw do lodówki aby się schłodziła. Na koniec zalej delikatnie ścinającą się galaretą. Całość włóż ponownie do lodówki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl