Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo - 5 sztuk
  • Majonez Hellmann's Babuni - 5 łyżek
  • szynka konserwowa - 200 gramów
  • ogórki konserwowe - 3 sztuki
  • por biała część - 1 sztuka
  • groszek konserwowy - 100 gramów
  • chrzan ze śmietaną - 2 łyżki
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • cykoria - 2 sztuki
  • żelatyna - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj pół litra wody dodaj kostkę rosołową i żelatynę (około 10g). Całość mieszaj dokładnie aż żelatyna się rozpuści (uwaga nie gotuj ponownie). Wywar na koniec przecedź przez drobne sito odstaw do ostygnięcia.
  2. Jaja zetrzyj na tarce i połącz z majonezem, odciśniętym chrzanem, pokrojonymi w kostkę ogórkami, groszkiem konserwowym oraz posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym w drobną kosteczkę porem. Całość dokładnie wymieszaj – opcjonalnie dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.
  3. Z szynki wywiń równy rożek i umieść w nim sałatkę. Szynkę ułóż na liściu cykorii i połóż na talerzu. Całość wstaw do lodówki aby się schłodziła. Na koniec zalej delikatnie ścinającą się galaretą. Całość włóż ponownie do lodówki.