Rozkoszny JEŻYK

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij
Rozkoszny JEŻYK

Składniki

ciasto:

20 dekagramów

3 sztuki

18 dekagramów

3 łyżki

1 szczypta

1 opakowanie

krem:

15 dekagramów

3 sztuki

3 łyżki

4 łyżki

wierzch:

5 dekagramów

1

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z 3 białek i połowy cukru ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, solą i rumem. Do utartych żółtek dodawać stopniowo pianę z białek i mąkę, cały czas mieszając.

Krok 2

Ciasto przełożyć do małej owalnej blaszki wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką. Wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika. Piec ok. 30 min.

Krok 3

Przygotować krem: Kasię utrzeć na puch. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę, połączyć z Kasią.

Krok 4

Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu wykroić jeżyka (nożem zaokrąglić boki i uformować pyszczek), potem przeciąć poziomo na trzy placki.

Krok 5

Dolny posmarować kremem, przykryć środkowym, też posmarować go kremem, na wierzchu położyć ostatni (górny).

Krok 6

Całość (wraz z bokami) znów posmarować kremem.

Krok 7

Z migdałów zrobić kolce, z orzecha- nosek, a z cukierków - oczka:-)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozkoszny JEŻYK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozkoszny JEŻYK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozkoszny JEŻYK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozkoszny JEŻYK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozkoszny JEŻYK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozkoszny JEŻYK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozkoszny JEŻYK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kopiec kreta na blachę
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej