Różowy placek z galaretką

78


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto::
jajko4 sztuki
mąka170 gramów
cukier200 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Masa budyniowa::
budyń malinowy2 opakowania
mleko800 mililitrów
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
Dodatkowo::
galaretka malinowa2 opakowania
mieszanka koktajlowa z puszki1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do prostokątnej blaszki o wymiarach 22 x 28 cm. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C. Ostudź, przekrój na dwa blaty.
Krok 2
Pół litra mleka zagotuj, w pozostałym rozpuść proszek budyniowy. Do gotującego mleka wlej rozpuszczony budyń i gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Do ostudzonej masy dodaj partiami miękką Kasię, wymieszaj mikserem.
Krok 3
Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż 2/3 masy budyniowej, przykryj drugim biszkoptem i posmaruj resztą masy budyniowej.
Krok 4
Galaretki rozpuść w pół litra gorącej wody, odstaw, aż zaczną lekko tężeć. Mieszankę koktajlową osącz na sicie.
Krok 5
Owoce ułóż na budyniu. Całość zalej lekko tężejącą galaretką i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl