Różowy placek z galaretką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto:
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa budyniowa:
  • budyń malinowy - 2 opakowania
  • mleko - 800 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • dodatkowo:
  • galaretka malinowa - 2 opakowania
  • mieszanka koktajlowa z puszki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do prostokątnej blaszki o wymiarach 22 x 28 cm. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C. Ostudź, przekrój na dwa blaty.
  2. Pół litra mleka zagotuj, w pozostałym rozpuść proszek budyniowy. Do gotującego mleka wlej rozpuszczony budyń i gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Do ostudzonej masy dodaj partiami miękką Kasię, wymieszaj mikserem.
  3. Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż 2/3 masy budyniowej, przykryj drugim biszkoptem i posmaruj resztą masy budyniowej.
  4. Galaretki rozpuść w pół litra gorącej wody, odstaw, aż zaczną lekko tężeć. Mieszankę koktajlową osącz na sicie.
  5. Owoce ułóż na budyniu. Całość zalej lekko tężejącą galaretką i odstaw na kilka godzin do lodówki.