Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • rukola - 200 gramów
  • krewetki duże obrane z ogonkami 16/20 - 12 sztuk
  • gotowa prażona cebula - 3 łyżki
  • bulwa kopru włoskiego - 1 sztuka
  • owoc granatu - 1 sztuka
  • ocet winny czerwony - 3 łyżki
  • ser feta - 100 gramów
  • mrożone maliny - 5 sztuk
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  • syrop klonowy lub miód - 20 mililitrów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Rozmaryn Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Rozmroź maliny. Posiekaj czosnek, oczyść owoc granatu, pokrusz ser feta, na szatkownicy skrój w bardzo cienkie plastry koper włoski i skrop go sokiem z połówki cytryny, aby nie ściemniał.
  2. Koper w misce wymieszaj z rukolą i rozłóż na dużym półmisku.
  3. Do miski, w której rozmroziły się maliny, dodaj 50 ml oliwy, syrop klonowy, ocet i Sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na pozostałej oliwie podsmaż krewetki. Gdy zmienią kolor, dodaj czosnek i smaż, aż zrobi się złocisty.
  5. Sałatę z koprem rozłóż na dużym platerze, obsyp owocami granatu, pokruszoną fetą, obłóż usmażonymi krewetkami, oprósz prażoną cebulką. Sałatkę polej obficie dressingiem i od razu podawaj.