Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem

13


Łatwe


20 min.


4 os.

Składniki
rukola200 gramów
krewetki duże obrane z ogonkami 16/2012 sztuk
gotowa prażona cebula3 łyżki
bulwa kopru włoskiego1 sztuka
owoc granatu1 sztuka
Sos sałatkowy włoski Knorr1 opakowanie
ocet winny czerwony3 łyżki
ser feta100 gramów
mrożone maliny5 sztuk
oliwa z oliwek100 mililitrów
syrop klonowy lub miód20 mililitrów
ząbek czosnku3 sztuki
cytryna1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Rozmroź maliny. Posiekaj czosnek, oczyść owoc granatu, pokrusz ser feta, na szatkownicy skrój w bardzo cienkie plastry koper włoski i skrop go sokiem z połówki cytryny, aby nie ściemniał.
Krok 2
Koper w misce wymieszaj z rukolą i rozłóż na dużym półmisku.
Krok 3
Do miski, w której rozmroziły się maliny, dodaj 50 ml oliwy, syrop klonowy, ocet i Sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Na pozostałej oliwie podsmaż krewetki. Gdy zmienią kolor, dodaj czosnek i smaż, aż zrobi się złocisty.
Krok 5
Sałatę z koprem rozłóż na dużym platerze, obsyp owocami granatu, pokruszoną fetą, obłóż usmażonymi krewetkami, oprósz prażoną cebulką. Sałatkę polej obficie dressingiem i od razu podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl