Ruletki rzeźnika

Składniki:

  • 6 pszennych tostów
  • 2 łyżki majonezu Hellmann's - 2 łyżki
  • 6 liści sałaty
  • 6 plastrów gotowanej szynki
  • 6 pędów bambusa (ze słoika)
  • serek Rama Creme Bonjour łagodny
  • kiełki rzeżuchy, rzodkiewki lub lucerny do obtoczenia ruletek długi szczypior do związania

Sposób przygotowania:

  1. Ważny składnikiem ruletek jest majonez. Pamiętaj, że jest on po prostu rodzajem kleju, który łączy pieczywo, sałatę i szynkę. Dlatego smaruj raczej cienko, inaczej przy każdym kęsie fontanna majonezu wyląduje ci na ubraniu.
  2. Tosty okrój ze skórki, cienko je rozwałkuj. Posmaruj majonezem, przykryj liściem sałaty. Ponownie posmaruj majonezem i przykryj szynką. Na brzegu każdego tosta ułóż pęd bambusa, zwiń w rulonik (jak sushi maki). Część ruletek posmaruj serkiem i wyturlaj w kiełkach, pozostałe zwiąż szczypiorkiem (szczypiorek musi być zblanszowany, wtedy można nim wiązać jak sznurkiem).