Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pałki z kurczaka - 1 kilogram
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 0.5 opakowań
  • pieczarki - 400 gramów
  • Rozmaryn z Maroko Knorr - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • kwaśna śmietana 12% - 100 mililitrów
  • oliwa - 60 mililitrów
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj Przyprawę Knorr z rozmarynem, posiekaną natką, otartą skórką z cytryny, wyciśniętym z niej sokiem oraz połową oliwy.
  2. Umyte pałki natrzyj dokładnie marynatą i włóż do woreczka do pieczenia. Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 50 min.
  3. W międzyczasie pieczarki pokrój na połówki i przesmaż na oliwie na mocno rozgrzanej patelni. Dodaj posiekany czosnek i natkę. Dopraw solą i pieprzem. Upieczone pałki podawaj z kwaśną śmietaną, pieczarkami oraz chrupiącą sałatą.