Rumowa sałatka orzechowa
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ananas świeży - 1 sztuka
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • orzechy włoskie łuskane - 2 szklanki
  • rum - 10 łyżek
  • złote perełki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy ananas: odkrawamy oba końce, następnie stawiamy owoc na desce i starannie obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, a następnie wycinamy twardą część. Owoc kroimy następniew ukośne plastry. Wrzucamy do miseczki.
  2. Z umytej i sparzonej pomarańczy odcinamy oba końce. Za pomocą giętkiego noża obieramy owoc ze skóry i białej błonki starannie, tak, aby móc następnie wykroić pomarańczowe "fileciki". Owoc dodajemy do ananasa.
  3. Obrane włoskie orzechy dodajemy do sałatki.Skrapiamy rumem i dodajemy perełki złote. Sałatka jest najlepsza po godzinie.