Rumowy placek z bakaliami

35


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
mąka1.5 szklanek
cukier puder1.5 szklanek
proszek do pieczenia2 łyżeczki
jajko4 sztuki
orzechy włoskie200 gramów
suszona żurawina200 gramów
migdały200 gramów
rodzynki100 gramów
wiśnie w konfiturze200 gramów
rum100 mililitrów
cukier puder do dekoracji 1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Rodzynki i żurawinę zalać rumem i odstawić.
Krok 2
Żółtka oddzielić od białek. Miękką Kasię utrzeć z połową cukru pudru.
Krok 3
Ciągle ucierając dodawać najpierw po jednym żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 4
Do otrzymanej masy dodać bakalie i konfiturę, wymieszać.
Krok 5
Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem pudrem, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Krok 6
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w 180 st.C. Wystudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl