Rumowy placek z bakaliami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C
  • Blacha 25cm x 35cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier puder - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jajko - 4 sztuki
  • orzechy włoskie - 200 gramów
  • suszona żurawina - 200 gramów
  • migdały - 200 gramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • wiśnie w konfiturze - 200 gramów
  • rum - 100 mililitrów
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki i żurawinę zalać rumem i odstawić.
  2. Żółtka oddzielić od białek. Miękką Kasię utrzeć z połową cukru pudru.
  3. Ciągle ucierając dodawać najpierw po jednym żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Do otrzymanej masy dodać bakalie i konfiturę, wymieszać.
  5. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem pudrem, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  6. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w 180 st.C. Wystudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.