Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pozostałe składniki: śmietanę, jajka, cukier, Kasię. Dokładnie wymieszać, zagnieść i zostawić w lodówce na pół godziny. |
Krok 2 |
Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm. Pokroić na długie paski o szer. 2 cm i nawijać na posmarowane olejem metalowe rurki tak aby zwoje zachodziły na siebie. Układać na blaszce przykrytej i natłuszczonym pergaminem. |
Krok 3 |
Posmarować roztrzepanym jajkiem ciasto na rurkach. Piec w piekarniku ok 15 min w 180 stopniach. Wyjąć, zdjąć ciastka z foremek i zostawić do ostudzenia. |
Krok 4 |
Krem: żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody, pozostawić do ostudzenia. Białka ubić na sztywno, dodać cukier ciągle mieszając. Na koniec dodać żelatynę. Wyciskać krem przez szprycę do rurek. Na koniec posypać cukrem pudrem. |