Rurki z kremem z białek

2


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna1.5 szklanek
cukier puder0.5 szklanek
śmietana4 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia3 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżka
jajko1 sztuka
sól1 szczypta
Krem:
białko 4 sztuki
cukier5 łyżek
żelatyna2 łyżki
Dodatkowo:
cukier puder1 opakowanie
jajko1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pozostałe składniki: śmietanę, jajka, cukier, Kasię. Dokładnie wymieszać, zagnieść i zostawić w lodówce na pół godziny.
Krok 2
Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm. Pokroić na długie paski o szer. 2 cm i nawijać na posmarowane olejem metalowe rurki tak aby zwoje zachodziły na siebie. Układać na blaszce przykrytej i natłuszczonym pergaminem.
Krok 3
Posmarować roztrzepanym jajkiem ciasto na rurkach. Piec w piekarniku ok 15 min w 180 stopniach. Wyjąć, zdjąć ciastka z foremek i zostawić do ostudzenia.
Krok 4
Krem: żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody, pozostawić do ostudzenia. Białka ubić na sztywno, dodać cukier ciągle mieszając. Na koniec dodać żelatynę. Wyciskać krem przez szprycę do rurek. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl