Rurki z kremem z białek
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • śmietana - 4 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • krem
  • białko - 4 sztuki
  • cukier - 5 łyżek
  • żelatyna - 2 łyżki
  • dodatkowo
  • cukier puder - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pozostałe składniki: śmietanę, jajka, cukier, Kasię. Dokładnie wymieszać, zagnieść i zostawić w lodówce na pół godziny.
  2. Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm. Pokroić na długie paski o szer. 2 cm i nawijać na posmarowane olejem metalowe rurki tak aby zwoje zachodziły na siebie. Układać na blaszce przykrytej i natłuszczonym pergaminem.
  3. Posmarować roztrzepanym jajkiem ciasto na rurkach. Piec w piekarniku ok 15 min w 180 stopniach. Wyjąć, zdjąć ciastka z foremek i zostawić do ostudzenia.
  4. Krem: żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody, pozostawić do ostudzenia. Białka ubić na sztywno, dodać cukier ciągle mieszając. Na koniec dodać żelatynę. Wyciskać krem przez szprycę do rurek. Na koniec posypać cukrem pudrem.