RURKI Z PTASIM MLECZKIEM
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 190 stop. °C

Składniki:

    ciasto 1
  • mąka - 30 dekagramów
  • żółtko - 3 sztuki
  • śmietana 12%
  • ciasto 2
  • mąka - 15 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • ptasie mleczko
  • mleko - 1 szklanka
  • czerwona galaretka - 1 opakowanie
  • śmietana Śnieżka - 1 opakowanie
  • polewa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • kakao - 2 łyżki
  • dekoracja
  • kolorowa posypka - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto 1 i 2 zagnieść z podanych składników.
  2. Ciasto 1 rozwałkować, na nie kładziemy ciasto 2 i składamy na 2 razy jak naleśnika, rozwałkujemy. Czynność powtarzamy.
  3. Wkładamy do lodówki na 30 min.
  4. Rozwałkowujemy ,kroimy w 3 cm.paski i owijamy foremki do pieczenia rurek.
  5. Pieczemy w temp.190 stop.w czasie 30 min. Studzimy.
  6. Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śnieżkę ubijamy z mlekiem i tężejąca galaretkę wlewamy do niej.
  7. Przygotowujemy polewę: Kasię zagotować z cukrem i kakao.
  8. Rurki napełniamy ptasim mleczkiem, a końce rurek posypujemy kolorową posypką i wiórkami, z polewy robimy dekoracje na cieście.