Ryba gotowana na parze

6


Średnie


30 min.


4 os.

Składniki
filet z dorsza bez skóry500 gramów
Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem13.5 gramów
brukselka400 gramów
marchew400 gramów
chrzan4 łyżki
natka pietruszki1 pęczek
olej rzepakowy 4 łyżki
ziemniaki1 kilogram
koper zielony1 pęczek
jogurt naturalny 2% tłuszczu120 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Obierz ziemniaki i ugotuj, odsącz z wody.
Krok 2
Rybę umyj, osusz i natrzyj Mieszanką ziół i przypraw polska z koperkiem, skrop oliwą, włóż do naczynia do gotowania na parze (albo zawiń w folię aluminiową i upiecz) w 180 st. C / 12 minut.
Krok 3
Umyj warzywa, osusz, zieleninę drobno pokrój rozdzielając koper od natki pietruszki. Marchew zetrzyj na tarce na średniej grubości oczkach, dodaj chrzan, jogurt naturalny, całość wymieszaj. Surówkę posyp natką pietruszki.
Krok 4
Umytą brukselkę wrzuć do naczynia z wrzącą wodą i chwilę sparz.
Autor: dr med. Lucyna Małgorzata PachockaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl