Ryba leningradzka
  • 45 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ryba - 500 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • mąka - 0.5 szklanek
  • oliwa - 5 łyżek
  • cebule - 2 sztuki
  • kasza gryczana - 1.5 szklanek
  • starty żółty ser - 70 gramów
  • mleko - 50 mililitrów
  • masło - 3 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • posiekany koperek - 1 łyżka
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Rybę podziel na kawałki, posyp przyprawą Knorr. Obtocz w mące i usmaż na oliwie.
  2. Cebule poszatkuj i usmaż na tym samym tłuszczu.
  3. Kaszę ugotuj. Ułóż na niej rybę, cebulę, posyp startym serem. Polej roztopionym masłem wymieszanym z mlekiem i zapiekaj razem w piekarniku przez 10 minut. Danie przybierz posiekaną zieleniną.