Ryba panierowana z sosem curry

Składniki:

  • filety z ryby - 500 gramów
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • orzechy włoskie - 30 gramów
  • mleko - 0.5 szklanek
  • curry - 1 łyżeczka
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • cukier - 0.5 łyżeczek
  • natka pietruszki pół pęczka
  • masło - 2 łyżki
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Rybę oczyść i wysusz. Posyp przyprawą Knorr.
  2. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Filety ułóż na półmisku i polej sosem.
  3. Posyp posiekaną natką oraz posiekanymi orzechami. Podawaj np. z ryżem.
  4. Następnie obtocz w mące, jajku, bułce tartej i usmaż na złoto z obu stron.
  5. Do mleka dodaj mąkę, curry, sok z cytryny, cukier i sól.
  6. Dobrze wymieszaj, po czym wlej na rozgrzane masło.