| |||||||||
| Składniki | ||
| czarny pieprz | 1 szczypta | |
| pieczarki | 4 sztuki | |
| pomidory | 2 sztuki | |
| sól | 1 szczypta | |
| natka pietruszki | 0.5 pęczków | |
| sok z cytryny | 4 łyżki | |
| białe wytrawne wino | 100 mililitrów | |
| gęsta kwaśna śmietana | 0.5 opakowań | |
| dymka posiekana | 8 sztuk | |
| kerguleny | 4 sztuki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Przygotuj duże naczynie żaroodporne, wyłóż je posiekaną drobno dymką, lekko posól. |
| Krok 2 |
| Na cebuli ułóż ryby, posyp je solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. |
| Krok 3 |
| Pieczarki posiekaj, pomidory pokrój w kostkę i ułóż na rybie. Posyp natką pietruszki. |
| Krok 4 |
| Ostrożnie polej potrawę winem i przykryj folią aluminiową. |
| Krok 5 |
| Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20 - 30 minut. |
| Krok 6 |
| Do powstałego sosu dodaj śmietanę. Polej nim rybę i trzymaj jeszcze chwilę w cieple. |
| Autor: pasibrzuch |