Ryba pieczona z warzywami

Składniki:

  • czarny pieprz - 1 szczypta
  • pieczarki - 4 sztuki
  • pomidory - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • sok z cytryny - 4 łyżki
  • białe wytrawne wino - 100 mililitrów
  • gęsta kwaśna śmietana - 0.5 opakowań
  • dymka posiekana - 8 sztuk
  • kerguleny - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj duże naczynie żaroodporne, wyłóż je posiekaną drobno dymką, lekko posól.
  2. Na cebuli ułóż ryby, posyp je solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.
  3. Pieczarki posiekaj, pomidory pokrój w kostkę i ułóż na rybie. Posyp natką pietruszki.
  4. Ostrożnie polej potrawę winem i przykryj folią aluminiową.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20 - 30 minut.
  6. Do powstałego sosu dodaj śmietanę. Polej nim rybę i trzymaj jeszcze chwilę w cieple.