| |||||||||
| Składniki | ||
| filet z mintaja | 2 sztuki | |
| mała marchewka | 1 sztuka | |
| mała pietruszka | 1 sztuka | |
| seler korzeniowy | 1 plaster | |
| por pokrojony w kostkę | 2 łyżki | |
| ziele angielskie | 1 ziarno | |
| liść laurowy | 1 listek | |
| koncentrat pomidorowy | 2 łyżeczki | |
| olej rzepakowy | 1 łyżeczka | |
| kromka chleba wiejskiego | 2 sztuki | |
| Flora ProActiv Zdrowe serce z witaminą B1 | 2 łyżeczki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Marchewkę, pietruszkę i selera umyj, obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Pora pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy dodaj warzywa, ziele angielskie, listek laurowy i podduś. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj. |
| Krok 2 |
| Filety z mintaja umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Rybę dodaj do warzyw. Patelnię przykryj pokrywką i pozostaw na małym ogniu przez 5 minut, aby ryba się przepiekła. |
| Krok 3 |
| Rybę po grecku podawaj z pieczywem posmarowanym Flora ProActiv zdrowe serce z witaminą B1. |
| Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz |