Ryba słodko-kwaśna
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Filet z soli lub innej białej ryby - 40 dekagramów
  • Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr - 1 opakowanie
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • białka - 2 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 1.5 łyżek
  • świeży imbir - 5 dekagramów
  • wódka - 1 łyżka
  • sos sojowy jasny - 2 łyżki
  • sól - 0.5 łyżek
  • olej do smażenia - 1 litr
  • woda - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Rybę pokrój na grubsze paski. Obierz imbir i posiekaj. Wymieszaj kawałki ryby z imbirem i sosem sojowym.
  2. Delikatnie ubij białka. Dodaj sól, wódkę, półtorej łyżki mąki, a następnie wymieszaj. Wyrób jednolite, rzadkie ciasto.
  3. Filety obtocz w cieście i smaż na głębokim oleju, aż uzyskają złotawy kolor.
  4. W garnku zagotuj Fix Knorr z 300 mililitrami wody, aż powstanie sos. Smażoną rybę podawaj z sosem w oddzielnej miseczce. Rybę udekoruj natką pietruszki.