Ryba smażona z imbirem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • biała ryba - 900 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 15 gramów
  • cebula dymka - 1 pęczek
  • limonka - 1 sztuka
  • sok z limonki - 3 łyżki
  • imbir - 5 gramów
  • wino ryżowe - 2 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • mąka kukurydziana - 3 łyżeczki
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Z limonki zetrzyj skórkę. Zetrzyj imbir. Do startej skórki dodaj sok z limonki, starty imbir, wino, cukier i sos sojowy.
  2. Rybę pokrój na malutkie kawałki i posyp mąką kukurydzianą i przyprawą Delikat.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną dymkę, po czym dorzuć rybę i smaż przez minutę.
  4. Do ryby wlej wcześniej przygotowaną marynatę z limonki i imbiru.
  5. Zagotuj i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem