Ryba w cieście naleśnikowym
  • 50 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwica z dorsza - 600 gramów
  • Przyprawa do ryby Knorr bez dodatku soli - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • sos rybny - 2 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • woda gazowana - 100 mililitrów
  • olej sezamowy ciemny - 2 łyżki
  • kłącze imbiru - 1 sztuka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • ziarna sezamu - 2 łyżki
  • czarnuszka - 2 łyżki
  • ziarna słonecznika - 2 łyżki
  • czerwona papryka - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 2 sztuki
  • ananas w puszce - 1 słoik
  • Ketchup Hellmann's Pikantny - 100 gramów
  • ocet jabłkowy - 50 mililitrów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • olej roślinny do smażenia - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i paprykę zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie cebulę obierz, pokrój w grube plastry, a paprykę w długie i grube na około 1 cm paski. Otwórz puszkę ananasów, sok przelej do garnka, owoce pokrój na małe cząstki, na tarce zetrzyj imbir.
  2. Do soku dodaj ketchup, imbir, ocet jabłkowy, 2 łyżki sosu sojowego, całość zagotuj.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w kilku łyżkach wody, powoli wlewając zawiesinę do gotującego się sosu. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje. Do sosu wrzuć ananasa, paprykę i cebulę. Sos zagotuj jeszcze raz i odstaw na bok.
  4. W mice wymieszaj ziarno sezamu, czarnuszki i słonecznika. Rybę pokrój w porcje około 80 g, posiekaj natkę kolendry.
  5. W kolejnej misce pomieszaj mąkę, przyprawę Knorr do ryby, natkę kolendry, dwie łyżki sosu rybnego, dwie łyżki oleju sezamowego, jajo i wodę. Powstałe ciasto powinno być dość gęste, w razie potrzeby gęstość reguluj dodając więcej mąki lub wody.
  6. Kawałki ryby zanurz w cieście, oprósz z wierzchu mieszanką sezamu. Smaż na rozgrzanym oleju około 2 minuty z każdej strony. Po smażeniu rybę ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe kawałki dorsza ułóż na półmisku. Podawaj z gotowym sosem słodko kwaśnym