Przygotowanie |
Krok 1 |
Cebulę i paprykę zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie cebulę obierz, pokrój w grube plastry, a paprykę w długie i grube na około 1 cm paski. Otwórz puszkę ananasów, sok przelej do garnka, owoce pokrój na małe cząstki, na tarce zetrzyj imbir. |
Krok 2 |
Do soku dodaj ketchup, imbir, ocet jabłkowy, 2 łyżki sosu sojowego, całość zagotuj. |
Krok 3 |
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w kilku łyżkach wody, powoli wlewając zawiesinę do gotującego się sosu. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje. Do sosu wrzuć ananasa, paprykę i cebulę. Sos zagotuj jeszcze raz i odstaw na bok. |
Krok 4 |
W mice wymieszaj ziarno sezamu, czarnuszki i słonecznika. Rybę pokrój w porcje około 80 g, posiekaj natkę kolendry. |
Krok 5 |
W kolejnej misce pomieszaj mąkę, przyprawę Knorr do ryby, natkę kolendry, dwie łyżki sosu rybnego, dwie łyżki oleju sezamowego, jajo i wodę. Powstałe ciasto powinno być dość gęste, w razie potrzeby gęstość reguluj dodając więcej mąki lub wody. |
Krok 6 |
Kawałki ryby zanurz w cieście, oprósz z wierzchu mieszanką sezamu. Smaż na rozgrzanym oleju około 2 minuty z każdej strony. Po smażeniu rybę ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe kawałki dorsza ułóż na półmisku. Podawaj z gotowym sosem słodko kwaśnym |