Ryba w cieście naleśnikowym

1


Łatwe


50 min.


5 os.

Składniki
polędwica z dorsza600 gramów
Przyprawa do ryby Knorr bez dodatku soli1 opakowanie
mąka pszenna200 gramów
sos rybny2 łyżki
sos sojowy2 łyżki
jajko1 sztuka
woda gazowana100 mililitrów
olej sezamowy ciemny2 łyżki
kłącze imbiru1 sztuka
natka kolendry1 pęczek
ziarna sezamu2 łyżki
czarnuszka2 łyżki
ziarna słonecznika2 łyżki
czerwona papryka2 sztuki
czerwona cebula2 sztuki
ananas w puszce1 słoik
Ketchup Hellmann's Pikantny100 gramów
ocet jabłkowy50 mililitrów
mąka ziemniaczana1 łyżka
olej roślinny do smażenia100 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę i paprykę zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie cebulę obierz, pokrój w grube plastry, a paprykę w długie i grube na około 1 cm paski. Otwórz puszkę ananasów, sok przelej do garnka, owoce pokrój na małe cząstki, na tarce zetrzyj imbir.
Krok 2
Do soku dodaj ketchup, imbir, ocet jabłkowy, 2 łyżki sosu sojowego, całość zagotuj.
Krok 3
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w kilku łyżkach wody, powoli wlewając zawiesinę do gotującego się sosu. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje. Do sosu wrzuć ananasa, paprykę i cebulę. Sos zagotuj jeszcze raz i odstaw na bok.
Krok 4
W mice wymieszaj ziarno sezamu, czarnuszki i słonecznika. Rybę pokrój w porcje około 80 g, posiekaj natkę kolendry.
Krok 5
W kolejnej misce pomieszaj mąkę, przyprawę Knorr do ryby, natkę kolendry, dwie łyżki sosu rybnego, dwie łyżki oleju sezamowego, jajo i wodę. Powstałe ciasto powinno być dość gęste, w razie potrzeby gęstość reguluj dodając więcej mąki lub wody.
Krok 6
Kawałki ryby zanurz w cieście, oprósz z wierzchu mieszanką sezamu. Smaż na rozgrzanym oleju około 2 minuty z każdej strony. Po smażeniu rybę ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe kawałki dorsza ułóż na półmisku. Podawaj z gotowym sosem słodko kwaśnym
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl