Ryba w cukini
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filety rybne - 2 sztuki
  • cukinia - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • zielone pesto - 6 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • szczypta czarnego pieprzu
  • czarny pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Rybę (dorsz lub łosoś) opłukać i dokładnie osuszyć. Oprószyć solą, przyprawą do ryb i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Cukinię obierać obieraczką do warzyw tak aby otrzymać jak najwięcej cienkich plasterków. Każdy filet ryby zawinąć w 2 - 3 pasków cukinii.
  3. Patelnię rozgrzać i rozsmarować 1 łyżkę oliwy z oliwek. Ułożyć rybę i smażyć przez 2 minuty, następnie delikatnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty, do czasu aż ryba będzie usmażona w środku a cukinia lekko zrumieniona w całości.
  4. Rybe podać z ryżem ale można podać również z rukolą. Na wierzch rukoli położyć po kawałku ryby, dodać po 3 łyżki pesto z bazylii, posypać orzeszkami pinii lub pistacjami.