PRZEPISY.PL

Ryba w galarecie

  • 90
  • 8
  • Łatwe
  • 0
11
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • ryba1.5 kg
  • sos chrzanowy z octem200 ml
  • cytryna1 szt
  • natka pietruszki0.5 pęczka
  • pozostałości z ryby800 gr
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr1 szt
  • pietruszka1 szt
  • cebula1 szt
  • marchew1 szt
  • liść laurowy2 szt
  • żelatyna
  • Krok 1

    Galaretę rybna przygotuj w następujący sposób: Po odfiletowaniu ryby, głowę, skórę, ości, filety i płetwy umyj i zalej zimną wodą.
  • Krok 2

    dodaj rozdrobnione warzywa, przyprawy oraz Kostkę Knorr. Gotuj powoli tak aby woda nie wrzała przez ok. 40 minut. Po 20 minutach gotowania wyjmij delikatnie filety z ryby.
  • Krok 3

    Gotowy bulion przecedź(zachować warzywa), dodaj żelatynę wcześniej rozpuszczona w zimnej wodzie i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  • Krok 4

    Kiedy galareta zacznie żelować ale będzie jeszcze płynna, wlej do półmiska cienką warstwę. Gdy zastygnie ułóż poporcjowaną rybę i zalej niewielką ilością galarety.
  • Krok 5

    Kiedy zacznie zastygać połóż plasterki gotowanej marchewki, liście pietruszki i kawałki cytryny. Rybę i warzywa przekładaj warstwami galarety. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ryby galareta powinna zastygnąć. Całość schłodź i podawaj podzieloną na porcję oddzielnie z sosem chrzanowym z octem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

168
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
248
osób dodało do Mniamlisty
60''
5
Łatwe
75
osób dodało do Mniamlisty
60''
5
Łatwe
118
osób dodało do Mniamlisty
30''
5
Łatwe