Ryba z grilla w liściach bananowca

4


Łatwe


20 min.


4 os.

Składniki
filet z białej ryby (dorsz, sandacz, mintaj)600 gramów
Przyprawa Czerwone Curry Knorr1 opakowanie
liście bananowca 5 sztuk
limonka1 sztuka
liście limonki kafir8 sztuk
szalotka6 sztuk
galangal lub imbir - kłącze4 cm
ząbek czosnku4 sztuki
Czerwone chili 2 sztuki
limonka1 sztuka
natka kolendry1 pęczek
natka bazylii tajskiej1 pęczek
liście limonki kafir5 sztuk
łodyga trawy cytrynowej4 sztuki
napój kokosowy1 słoik
olej roślinny2 łyżki
wywar warzywny0.5 szklanek
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr2 łyżeczki
cukier brązowy2 łyżki
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Liście bananowca lub pergamin przytnij tak, by powstały kawałki wielkości ok. 20 cm x 15 cm. Posłużą one do zawinięcia filetów ryby. W misce połącz oliwę z oliwek, cukier, sól oraz Czerwone Curry Knorr. W powstałej marynacie obtocz płaty ryby. Filety ułóż na środku każdego liścia.
Krok 2
Limonkę, czosnek i imbir pokrój w plastry, szalotkę pokrój w cienkie paseczki, natomiast trawę cytrynową podziel na mniejsze kawałki. Posiekaj natkę kolendry. Składniki układaj na rybie według uznania. Dołóż po dwa listki limonki. Całość ściśle zawiń w liście bananowca.
Krok 3
Rybę ułóż na tackach aluminiowych na rozgrzanym grillu pod przykryciem. Piecz ok. 15 minut, odwracając filety na drugą stronę co jakiś czas.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl