Ryba z grilla w liściach bananowca
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z białej ryby (dorsz, sandacz, mintaj) - 600 gramów
  • Przyprawa Czerwone Curry Knorr - 1 opakowanie
  • liście bananowca - 5 sztuk
  • limonka - 1 sztuka
  • liście limonki kafir - 8 sztuk
  • szalotka - 6 sztuk
  • galangal lub imbir - kłącze - 4 cm
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • Czerwone chili - 2 sztuki
  • limonka - 1 sztuka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • natka bazylii tajskiej - 1 pęczek
  • liście limonki kafir - 5 sztuk
  • łodyga trawy cytrynowej - 4 sztuki
  • napój kokosowy - 1 słoik
  • olej roślinny - 2 łyżki
  • wywar warzywny - 0.5 szklanek
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 2 łyżeczki
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Liście bananowca lub pergamin przytnij tak, by powstały kawałki wielkości ok. 20 cm x 15 cm. Posłużą one do zawinięcia filetów ryby. W misce połącz oliwę z oliwek, cukier, sól oraz Czerwone Curry Knorr. W powstałej marynacie obtocz płaty ryby. Filety ułóż na środku każdego liścia.
  2. Limonkę, czosnek i imbir pokrój w plastry, szalotkę pokrój w cienkie paseczki, natomiast trawę cytrynową podziel na mniejsze kawałki. Posiekaj natkę kolendry. Składniki układaj na rybie według uznania. Dołóż po dwa listki limonki. Całość ściśle zawiń w liście bananowca.
  3. Rybę ułóż na tackach aluminiowych na rozgrzanym grillu pod przykryciem. Piecz ok. 15 minut, odwracając filety na drugą stronę co jakiś czas.