Ryba z grilla w liściach bananowca

4


Łatwe


20 min.


4 os.

Składniki
filet z białej ryby (dorsz, sandacz, mintaj)600 gramów
Przyprawa Czerwone Curry Knorr1 opakowanie
liście bananowca 5 sztuk
limonka1 sztuka
liście limonki kafir8 sztuk
szalotka6 sztuk
galangal lub imbir - kłącze4 cm
ząbek czosnku4 sztuki
Czerwone chili 2 sztuki
limonka1 sztuka
natka kolendry1 pęczek
natka bazylii tajskiej1 pęczek
liście limonki kafir5 sztuk
łodyga trawy cytrynowej4 sztuki
napój kokosowy1 słoik
olej roślinny2 łyżki
wywar warzywny0.5 szklanek
kmin rzymski2 łyżeczki
cukier brązowy2 łyżki
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Liście bananowca lub pergamin przytnij tak, by powstały kawałki wielkości ok. 20 cm x 15 cm. Posłużą one do zawinięcia filetów ryby. W misce połącz oliwę z oliwek, cukier, sól oraz Czerwone Curry Knorr. W powstałej marynacie obtocz płaty ryby. Filety ułóż na środku każdego liścia.
Krok 2
Limonkę, czosnek i imbir pokrój w plastry, szalotkę pokrój w cienkie paseczki, natomiast trawę cytrynową podziel na mniejsze kawałki. Posiekaj natkę kolendry. Składniki układaj na rybie według uznania. Dołóż po dwa listki limonki. Całość ściśle zawiń w liście bananowca.
Krok 3
Rybę ułóż na tackach aluminiowych na rozgrzanym grillu pod przykryciem. Piecz ok. 15 minut, odwracając filety na drugą stronę co jakiś czas.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl