Ryba z krewetkami, ananasem i liściem bananowca
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z tołpygi - 600 gramów
  • Przyprawa do ryb Knorr - 2 łyżki
  • krewetki - 200 gramów
  • ananas (z puszki) - 1 opakowanie
  • ketchup - 5 łyżek
  • sok z limonek - 3 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • łodyga trawy cytrynowej - 2 sztuki
  • sos sojowy jasny - 2 łyżki
  • liście bananowca - 2 sztuki
  • czerwona papryczka chili - 1 sztuka
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Ananasa odcedź, a każdy plaster przekrój na pół.
  2. Przyprawę Knorr wymieszaj z zalewą po ananasie, ketchupem, sokiem z limonek, posiekanym czosnkiem i chili, sosem sojowym i olejem sezamowym oraz posiekaną kolendrą.
  3. Na liściu bananowca połóż zmiażdżoną łodygę trawy cytrynowej. Na wierzchu ułóż cały filet z ryby.
  4. Za pomocą łyżki lub pędzla nanieś na rybę wcześniej przygotowany sos. Pozostały sos wymieszaj z krewetkami i kawałkami ananasa.
  5. Krewetki i ananasa połóż na rybie. Liścia bananowca zwiń jak cukierek i przełóż do foremki żaroodpornej. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Podawaj samodzielnie bądź z ryżem.