Ryba z krewetkami, ananasem i liściem bananowca

3


Łatwe


45 min.


6 os.

Składniki
filet z tołpygi 600 gramów
Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr2 łyżki
krewetki200 gramów
ananas (z puszki)1 opakowanie
ketchup5 łyżek
sok z limonek3 sztuki
ząbek czosnku2 sztuki
świeża kolendra1 pęczek
łodyga trawy cytrynowej2 sztuki
sos sojowy jasny2 łyżki
liście bananowca 2 sztuki
czerwona papryczka chili1 sztuka
olej sezamowy1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Ananasa odcedź, a każdy plaster przekrój na pół. Przyprawę Knorr wymieszaj z zalewą po ananasie, ketchupem, sokiem z limonek, posiekanym czosnkiem i chili, sosem sojowym i olejem sezamowym oraz posiekaną kolendrą.
Krok 2
Na liściu bananowca połóż zmiażdżoną łodygę trawy cytrynowej. Na wierzchu ułóż cały filet z ryby.
Krok 3
Za pomocą łyżki lub pędzla nanieś na rybę wcześniej przygotowany sos. Pozostały sos wymieszaj z krewetkami i kawałkami ananasa.
Krok 4
Krewetki i ananasa połóż na rybie. Liścia bananowca zwiń jak cukierek i przełóż do foremki żaroodpornej. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Podawaj samodzielnie bądź z ryżem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl