Ryba z masłem cytrynowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryba - 2 sztuki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 4 łyżki
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • koperek - 0.5 pęczków
  • pieprz cayenne - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • masło - 0.5 sztuk
  • cytryna - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Spraw rybę (na przykład pstrąga) i pozostaw ją w całości.
  2. Z cytryn zetrzyj dokładnie skórkę. Czosnek, natkę i koperek drobno posiekaj.
  3. Miękkie masło połącz ze skórkami cytrynowymi, ziołami, czosnkiem, pieprzem cayenne i przyprawą Knorr.
  4. Rybę skrop oliwą i posyp delikatnie przyprawą Knorr. Następnie w środku umieść sporą ilość masła ziołowego.
  5. Taką rybę zwiń w folię aluminiową albo włóż w specjalne siatki do grillowania ryb i smaż na grillu przez około 10-12 minut z każdej strony. Przed podaniem polej ryby sokiem z pozostałych cytryn.