Ryba ze słodkimi ziemniakami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z dorsza - 4 sztuki
  • słodkie ziemniaki bataty - 4 sztuki
  • dynia - 100 gramów
  • Mieszanka ziół i przypraw Curry Knorr - 3 łyżki
  • mleko kokosowe - 100 mililitrów
  • olej - 4 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • koperek gałązki do dekoracji - 1 sztuka
  • natka pietruszki do dekoracji - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ziemniaki pokrój w większą kostkę, podobnie marchewkę. Dynię, paprykę i czosnek pokrój w kawałki.
  2. Skrop wszystko olejem i piecz przez 30 minut.
  3. Po tym czasie przełóż wszystkie upieczone warzywa do garnka. Odłóż kilka ładnych kawałków dyni i ziemniaków do dekoracji.
  4. Do garnka z warzywami wlej mleko kokosowe dodaj przyprawę Knorr i zmiksuj na puree.
  5. Porcje dorsza posyp szczyptą przyprawy Knorr i usmaż. Rybę podawaj na puree z kawałkami pieczonej dyni i ziemniaków. Danie skrop sokiem z cytryny i udekoruj ziołami.