Ryba ze szpinakiem
  • 50 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • filety z dorady - 4 sztuki
  • oscypek gomółki - 2 sztuki
  • Przyprawa do grilla Knorr - 4 łyżki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • suszone pomidory - 4 sztuki
  • szalotka - 1 sztuka
  • ostra papryka chilli strąk - 1 sztuka
  • mrożony szpinak - 300 gramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • serek ricotta - 200 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w drobną kosteczkę cebulę, czosnek i chilli. Gdy cebula się zeszkli dodaj rozmrożony odciśnięty z soku szpinak.
  2. Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone suszone pomidory i dopraw kostką rosołową Knorr. Odstaw na chwilę na bok, aby szpinak nieco przestygł. Po wystygnięciu dodaj serek ricotta i dokładnie wymieszaj.
  3. Filety oprósz delikatnie przyprawą Knorr.
  4. Następnie ułóż na pergaminie skórą do dołu. Na każdy z filetów nałóż sporą ilość szpinaku i posyp go po wierzchu tartym oscypkiem.
  5. Pergamin z rybami ułóż na kawałku drzewa owocowego, wcześniej moczonego w wodzie (potrzebny jest płaski plaster ucięty piłą). Kawałek drzewa wraz z rybami umieść na grillu na mocno rozgrzanym ruszcie. Rybę grilluj pod przykryciem około 20 minut.